dinsdag 25 maart 2008

Aanslag in Landikotal in Pakistan op tankwagens voor troepen Afghanistan

Bij een sabotageactie van militanten in Landikotal in Khyber in Pakistan zijn zondag 36 tankwagens opgeblazen die benzine voor de internationale troepenmacht naar Afghanistan moesten brengen. Bij de aanslag raakten meer dan 65 mensen gewond.

Aanvallers lieten twee bommen ontploffen onder de tankwagens op een parkeerplaats. Er stonden er daar ruim 80 geparkeerd die op weg waren naar Afghanistan. Door de explosies ontstond er een enorme vlammenzee.

Door het vuur en de explosies raakten meer dan zeventig mensen gewond. Twaalf mensen liepen ernstige brandwonden op.

Een functionaris zei te vermoeden dat de Taliban achter de aanslag zitten.

In het tribale agentschap Khyber, in de Federaal Bestuurde Stammenregio, hebben opstandelingen die aan de Taliban en Al-Qaida verbonden zijn een hele serie aanslagen op hun geweten.

De opstandelingen beschikken over saboteurs die zijn opgeleid door de Pakistaanse geheime dienst.

Deze werden in beginsel getraind om sabotageacties en aanslagen uit te voeren in India, maar hebben nu de kant van de Taliban en Al-Qaida gekozen, aldus goedingelichte bronnen in Pakistan.

Landikotal is het hoogste punt van de Khyber-pas die door het Hindu Kush gebergte Pakistan met Afghanistan verbindt. De stad ligt vijf kilometer ten westen van de grens met Afghanistan op de weg richting Peshawar.

Het was een van de zwaarste aanslagen in zijn soort sinds juni vorig jaar toen militanten 13 tankwagens opbliezen die brandstof moesten leveren aan een militaire basis van de VS in het zuiden en oosten van Afghanistan, en de aanslag in Baba Buluk in Farah.

De internationale troepenmachten in Afghanistan hebben al een groot tekort aan transportvoorzieningen.

In december werden er bijvoorbeeld 15 bewakers van een brandstofkonvooi gedood bij een aanval in het district Baba Buluk in de Afghaanse provincie Farah
Aanval op konvooi bij Bala Buluk in Farah

Geen opmerkingen: