donderdag 19 juni 2008

Vermiste motoren van VS helikopters gingen juist de andere kant op

Het Amerikaanse leger maakte woensdag bekend dat er vier motoren van hefschroefvliegtuigen worden vermist ter waarde van 13.2 miljoen dollar. Ze zijn zoek in de Afghaans-Pakistaanse regio maar ze waren juist op weg naar Amerika.

Volgens de Amerikaanse legerwoordvoerster luitenent-kolonel Rumi Nielson-Green werden ze over land vervoerd van de belangrijkste Amerikaanse basis in Bagram naar Fort Bragg in North Carolina.

In Fort Bragg is de 82 Luchtlandingsdivisie van het leger gehuisvest die eerder dit jaar in Afghanistan werd afgelost door de 101 Luchtlandingsdivisie. De divisie leidde de coalitietroepen onder bevel van de VS en het Regionaal Commando Oost van de ISAF.

Volgens Nielson-Green raakten de onderdelen vermist op weg naar de haven. De precieze plaats is onbekend.

Pakistaanse media meldden dat ze juist op weg waren van de Pakistaanse havenstad Karachi naar Afghanistan en dat ze door de Taliban buit werden gemaakt in het gebied Khyber in de Federaal Bestuurde Stammenregio van het land.

Een woordvoerder van het Pakistaanse leger zei dat de zaak van de vermiste helikopteronderdelen wordt onderzocht, en dat het Amerikaanse leger geen contact had opgenomen met Pakistaanse functionarissen.

Het Amerikaanse leger vertelde niet om wat voor motoren het gaat om ervoor te zorgen dat criminelen of opstandelingen aanvullende informatie krijgen.

Volgens media in Pakistan hebben de Taliban een van de “helikopters” in Afghanistan verkocht nadat ze die hebben buitgemaakt. Daarnaast hebben ze films ervan gemaakt die ze hebben verspreid.

Het gaat de Taliban er waarschijnlijk niet zo zeer om dat ze zelf met de helikopter kunnen vliegen, maar misschien hebben anderen er belangstelling voor vanwege de technologie.

Zie ook
“Taliban maken onderdelen Amerikaanse helikopters buit”

Geen opmerkingen: