dinsdag 11 november 2008
Taliban veroveren twee Amerikaanse pantserwagens bij Khyber in Pakistan
De militanten slaagden erin om maandag bij de strategische Khyber-pas in het westen van Pakistan een konvooi van 12 vrachtwagens te kapen die de Humvee’s en voedselvoorraden vervoerden. Ze namen daarnaast 26 mensen gevangen.
Van de gevangenen ontbreekt volgens de BBC nog elk spoor. De trucks zijn ondertussen in een vallei teruggevonden door het Pakistaanse leger. De wagens werden op vier verschillende plaatsen overvallen langs de 35 kilometer lange route.
De Khyber-pas is een belangrijke doorvoerroute voor voorraden voor de buitenlandse strijdmachten in Afghanistan. Vervoerders zeggen dat er dagelijks 350 vrachtwagens die gemiddeld samen 7.000 ton goederen vervoeren nar Afghanistan gaan.
Een functionaris in het agentschap Khyber, dat in het Federaal Bestuurde Stammengebied ligt, vertelde aan de BBC dat de containers die de voertuigen vervoerden leeg zijn teruggevonden.
Het Amerikaanse leger bevestigde het verlies van het militaire materieel. Hij zei dat er een aantal Humvee’s en watertankwagens verloren waren gegaan.
De Taliban hebben een video verspreid waarin te zien is dat ze ook met een van de pantserwagens aan het rondrijden zijn.
Aanvankelijk werd ontkend dat de voertuigen militair materiaal vervoerden.
De buitenlandse militairen in Afghanistan laten regelmatig weten dat ze een tekort hebben aan materieel.
De Taliban leggen zich steeds vaker toe op aanvallen op transporten, ook binnen Afghanistan zelf. Zo werden eind oktober in de Afghaanse provincie Wardak nog 19 voertuigen met voorraden voor de Amerikaanse soldaten in brand gestoken.
In maart gingen bij Landikotal 36 tankwagens voor de buitenlanders in Afghanistan in vlammen op. Bij een andere aanval werden volgens Pakistaanse media zelfs twee Amerikaanse helikopters buitgemaakt.
BBC-verslaggever Syed Shoaib Hasan vertelde vanuit de Pakistaanse hoofdstad Islamabad dat het aantal kapingen van trucks met ladingen die voor Afghanistan bestemd zijn toenemen.
Het Pakistaanse leger gaat de route nu extra beveiligen en schrijft de overvallen toe aan de mannen van de beruchte Pakistaanse Taliban-commandant Baitullah Mehsud.
Handelaren in Landikotal, de grootste stad langs de route, zeggen dat de regering voor onvoldoende veiligheidsmaatregelen zorgt. Vorige maand werden ongeveer 24 trucks en tankwagens aangevallen.
Eerder dit jaar werden er al tientallen tankwagens in brand gestoken.
Sawab Khan, een lid van de vakbond voor vrachtwagenchauffeurs, vertelde vorig jaar aan de BBC dat goederen die worden vervoerd bestemd zijn voor buitenlandse troepen in Afghanistan, de regering, Afghaanse kooplieden en non-gouvernementele organisaties.
Naast de dreiging van de Taliban zijn de chauffeurs jaarlijks 5.000 dollar kwijt aan belastingen en smeergelden. Wie geen omkoopsommen wil betalen kan wel 24 uur langs de weg moeten wachten. Ook aan de Afghaanse kant van de grens komt corruptie voor.
De Taliban maakten eerder dit jaar aan vrachtwagenchauffeurs bekend dat ze ook gedood konden worden wanneer ze goederen voor de buitenlandse soldaten in Afghanistan zouden vervoeren.
Zie ook
Aanslag in Landikotal in Pakistan op tankwagens voor troepen Afghanistan
maandag 27 oktober 2008
19 voertuigen met voorraden voor Amerikanen in brand gestoken
De politie vertelde dat de daders tot de Taliban behoren. De bewakers van het konvooi wisten te ontsnappen. Er zijn berichten dat ze meededen aan de aanval.
vrijdag 18 juli 2008
Voorraden voor de buitenlandse soldaten verwoest in Wardak
Een functionaris van de gouverneur vertelde op basis van anonimiteit aan media in Afghanistan dat er ook een tankwagen en twee containers waren verbrand. Drie winkels en een hotel in de provinciehoofdstad raakten beschadigd.
De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Een woordvoerder van de fundamentalistische moslimbeweging zei dat militanten de drie trucks in brand hadden gestoken en dat ze voorraden vervoerden voor de Amerikaanse troepen.
Naast directe aanvallen zoals hinderlagen, zelfmoordaanslagen en bermbommen voeren de opstandelingen ook aanslagen uit op de logistieke lijnen van de buitenlanders in het land.
De Taliban zeiden onlangs dat ze ook vervoerders van goederen voor de buitenlandse soldaten in Pakistan niet zullen ontzien, en dreigden ze de chauffeurs van transporten daarbij te doden.
dinsdag 24 juni 2008
Konvooi van de NAVO in brand gestoken in Afghanistan
Afghaanse functionarissen zeiden dat een onbekend aantal mannen op motorfietsen en gewapend met geweren en raketten het konvooi aanvielen in de buurt van Saydabad, een stad in de provincie Wardak ten zuiden van Kabul.
De burgemeester Fazel Karim Muslim, zei dat meer dan 40 vrachtwagens met voedsel, water en brandstof waren beschadigd, de meeste ervan waren verbrand.
De aanvallers namen de benen toen Afghaanse en buitenlandse veiligheidstroepen, waaronder luchtsteun, op de plaats van het gebeuren kwamen. Muslim zei dat er een dode was gevallen en drie gewonden.
Het televisie nieuws van de Associated Press liet een video zien van vrachtwagens die in lichte laaie stonden op de snelweg van Kabul naar Kandahar. Er waaide zwarte rook naar lemen dorpjes in de buurt.
Bulldozers duwden de smeulende wrakken van het smeltende asfalt. Verschillende ervan werden van de weg geduwd de woestijn in. Boven het gebeuren cirkelde een helikopter gunship.
De NAVO bevestigde de aanval en zei dat er slachtoffers waren gevallen, maar gaf verder geen details.
Konvooien van de NAVO worden vaak gereden door Afghaanse chauffeurs en begeleid door particuliere bewakingsbedrijven en zijn dit jaar al regelmatig doelwit van aanvallen geweest.
Zo zijn er onder verdachte omstandigheden onderdelen van Amerikaanse helikopters gestolen. Een grote aanval vond plaats op tankwagens in het Pakistaanse gebied Khyber.
Hiermee steken de Taliban de NAVO een spaak in het wiel omdat de verdragsorganisatie toch al een tekort heeft aan materieel en vervoer schaars is.
De Taliban zijn in opstand tegen de regering in Afghanistan en de aanwezigheid van buitenlandse troepen in het land.
donderdag 19 juni 2008
Vermiste motoren van VS helikopters gingen juist de andere kant op
Het Amerikaanse leger maakte woensdag bekend dat er vier motoren van hefschroefvliegtuigen worden vermist ter waarde van 13.2 miljoen dollar. Ze zijn zoek in de Afghaans-Pakistaanse regio maar ze waren juist op weg naar Amerika.
Volgens de Amerikaanse legerwoordvoerster luitenent-kolonel Rumi Nielson-Green werden ze over land vervoerd van de belangrijkste Amerikaanse basis in Bagram naar Fort Bragg in North Carolina.
In Fort Bragg is de 82 Luchtlandingsdivisie van het leger gehuisvest die eerder dit jaar in Afghanistan werd afgelost door de 101 Luchtlandingsdivisie. De divisie leidde de coalitietroepen onder bevel van de VS en het Regionaal Commando Oost van de ISAF.
Volgens Nielson-Green raakten de onderdelen vermist op weg naar de haven. De precieze plaats is onbekend.
Pakistaanse media meldden dat ze juist op weg waren van de Pakistaanse havenstad Karachi naar Afghanistan en dat ze door de Taliban buit werden gemaakt in het gebied Khyber in de Federaal Bestuurde Stammenregio van het land.
Een woordvoerder van het Pakistaanse leger zei dat de zaak van de vermiste helikopteronderdelen wordt onderzocht, en dat het Amerikaanse leger geen contact had opgenomen met Pakistaanse functionarissen.
Het Amerikaanse leger vertelde niet om wat voor motoren het gaat om ervoor te zorgen dat criminelen of opstandelingen aanvullende informatie krijgen.
Volgens media in Pakistan hebben de Taliban een van de “helikopters” in Afghanistan verkocht nadat ze die hebben buitgemaakt. Daarnaast hebben ze films ervan gemaakt die ze hebben verspreid.
Het gaat de Taliban er waarschijnlijk niet zo zeer om dat ze zelf met de helikopter kunnen vliegen, maar misschien hebben anderen er belangstelling voor vanwege de technologie.
Zie ook
“Taliban maken onderdelen Amerikaanse helikopters buit”
woensdag 18 juni 2008
“Taliban maken onderdelen Amerikaanse helikopters buit”
De onderdelen voor de toestellen waren in grote containers onderweg van Peshawar in Pakistan naar Jalalabad in Afghanistan maar werden door Pakistanse Taliban onderschept bij Khyber.
Pakistaanse functionarissen zouden het verhaal bevestigd hebben.
Amerikaanse diplomaten in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad willen het er liever niet over hebben maar hebben het niet meteen ontkend, omdat het “alleen van horen zeggen is”.
De Taliban hebben foto’s verspreid van de buitgemaakte onderdelen. De spraakmakende verslaggever Hamid Mir van de Pakistaanse krant The News International beweert dat hij deze heeft gezien.
Diplomatieke bronnen zouden volgens Mir hebben gemeld dat de recente luchtaanval in de stammenregio door de VS eigenlijk een aanval was op de plaats waar de nog niet in elkaar gezette onderdelen van de helikopters door de Taliban werden opgeslagen.
De onderdelen waren aangekomen in de Pakistaanse haven Karachi en over de weg op weg via Peshawar naar Afghanistan.
Toen de containers in Jamrud het agentschap Khyber binnenkwamen, een van de gebieden in het Federaal Bestuurde Stammengebied in het westen van Pakistan, werd het konvooi door Taliban tot stoppen gedwongen en bemachtigden ze de helikopteronderdelen.
Pakistaanse paramilitaire strijdkrachten in de omgeving probeerden de Taliban tegen te houden maar vanwege de duisternis leden ze zware verliezen. De ontwikkelingen speelden zich af in hetzelfde gebied waar de Pakistaanse ambassadeur in februari werd ontvoerd.
De Chinook en de Black Hawk werden kort geleden buitgemaakt, terwijl de Cobra een paar weken geleden werd onderschept, aldus Hamid Mir.
Toen de Taliban de Cobra te pakken hadden gekregen filmden ze al de onderdelen en leverden ze de CD af bij hun bondgenoten in Afghanistan.
Enkele mensen in de provincie Farah in het westen van Afghanistan hadden belangstelling voor de Cobra en de onderdelen ervan werden naar Farah gesmokkeld. De Taliban zouden deze Cobra aan een onbekende klant voor enkele honderdduizenden dollars hebben verkocht.
De Taliban maakten tevens films van de gestolen delen van de Chinook en Black Hawk en zonden daarvan ook een CD aan mensen om kopers aan te trekken uit buurlanden van Afghanistan.
Maar volgens de krant hebben ze er nog geen klanten voor gevonden omdat de onderdelen nog steeds in hun bezit zijn.
Opzienbarend
Hamid Mir staat bekend als een opzienbarende man. Hij heeft eens in een interview gezegd dat Al-Qaida drie zogenoemde vuile nucleaire “kofferbommen” uit Rusland te pakken heeft gekregen en die naar Europa heeft weten te smikkelen.
Hij beweerde dat Al-Qaida deze “smerige bommen” al lang voor de aanslagen van 11 september in bezit had, en dat ze bedoeld waren om Londen, Parijs en Los Angeles aan te vallen. Hij zegt daarnaast dat al-Qaida al genoeg radioactief materiaal heeft voor 6 smerige bommen.
Hamid Mir zou toegang hebben binnen Al-Qaida en de Taliban. Hij is bekend als de laatste journalist die Osama bin Laden heeft geïnterviewd, en de enige die dit heeft gedaan na de aanvallen van 11 september 2001.
Ryan Mauro van het persbureau Canada Free Press schreef in mei 2006 in een interview met hem: “Mir has had remarkable reliability. For example, most recently he said that Osama Bin Laden was going to issue a new tape, but the mainstream media did not report it. A few days later, a tape was released. He was the only one to predict the event.”
Aantekening:
Het wachten is op meer bronnen voordat de haakjes in de kop van dit stukje weg kunnen.
dinsdag 25 maart 2008
Aanslag in Landikotal in Pakistan op tankwagens voor troepen Afghanistan
Aanvallers lieten twee bommen ontploffen onder de tankwagens op een parkeerplaats. Er stonden er daar ruim 80 geparkeerd die op weg waren naar Afghanistan. Door de explosies ontstond er een enorme vlammenzee.
Door het vuur en de explosies raakten meer dan zeventig mensen gewond. Twaalf mensen liepen ernstige brandwonden op.
Een functionaris zei te vermoeden dat de Taliban achter de aanslag zitten.
In het tribale agentschap Khyber, in de Federaal Bestuurde Stammenregio, hebben opstandelingen die aan de Taliban en Al-Qaida verbonden zijn een hele serie aanslagen op hun geweten.
De opstandelingen beschikken over saboteurs die zijn opgeleid door de Pakistaanse geheime dienst.
Deze werden in beginsel getraind om sabotageacties en aanslagen uit te voeren in India, maar hebben nu de kant van de Taliban en Al-Qaida gekozen, aldus goedingelichte bronnen in Pakistan.
Landikotal is het hoogste punt van de Khyber-pas die door het Hindu Kush gebergte Pakistan met Afghanistan verbindt. De stad ligt vijf kilometer ten westen van de grens met Afghanistan op de weg richting Peshawar.
Het was een van de zwaarste aanslagen in zijn soort sinds juni vorig jaar toen militanten 13 tankwagens opbliezen die brandstof moesten leveren aan een militaire basis van de VS in het zuiden en oosten van Afghanistan, en de aanslag in Baba Buluk in Farah.
De internationale troepenmachten in Afghanistan hebben al een groot tekort aan transportvoorzieningen.
In december werden er bijvoorbeeld 15 bewakers van een brandstofkonvooi gedood bij een aanval in het district Baba Buluk in de Afghaanse provincie Farah
Aanval op konvooi bij Bala Buluk in Farah